Olej z opuncji figowej – najlepszy na zmarszczki!

Czym jest olejek z opuncji figowej?

Złożoność procesu wpływa nie tylko na wysoką jakość, ale także na wysoką cenę produktu. Opuncja figowa rośnie przeważnie w krajach Ameryki Łacińskiej, jak i w państwach leżących w basenie Morza Śródziemnego, w Europie i w Afryce. Olejek z opuncji figowej uzyskuje się w długotrwałym procesie wydobywczym, ponieważ litr tego olejku pochodzi aż z miliona pestek opuncji figowej, ważących razem od 450-500 kg. Zbiory owoców opuncji figowej odbywają się wyłącznie raz do roku, następnie są suszone, wydobywa się z nich miąższ, by pozyskać malutkie i drogie nasiona. Oprócz olejku, można znaleźć również na rynku inne preparaty opuncjowe, powstające z macerowania kwiatów opuncji, jednak te produkty są uboższe w składniki odżywcze niż wspomniany wyżej olejek, co uwidacznia także ich niższa cena.

Zastosowanie olejku z opuncji figowej

Olejek ma szeroki wachlarz zastosowania w pielęgnacji twarzy i ciała. Nie jest przeznaczony dla konkretnej grupy odbiorców, jego uniwersalność wpływa na to, że mogą stosować go wszyscy. Ze względu na jego właściwości przeciwzmarszczkowe, jest chętnie stosowany przez osoby starsze. Zyskał sobie nawet określenie naturalnego botoksu. Zawarty w nim kwas linolowy Omega 6 wpływa na nawodnienie, jędrność i nawilżenie skóry, należy do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które niestety ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ponadto kwas linolowy wpływa pozytywnie na warstwę lipidową skóry, co prowadzi do lepszej regeneracji ran i podrażnień. Poza kwasem linolowym istnieją także powstające w opuncji fitosterole, które są odpowiedzialne za gojenie się i regenerację naskórka, są naturalnym hamulcem, zapobiegającym utracie wody ze skóry. To nie wszystkie zalety olejku z opuncji figowej – jest niezbędny dla osób z tłustą cerą, ponieważ poprawia pracę gruczołów łojowych, zapobiegając zatłuszczaniu cery. Antyoksydacyjne właściwości witaminy E, w jaką bogaty jest olej z opuncji figowej sprzyja zapobieganiu starzenia się skóry, chroniąc ją przed wolnymi rodnikami. Zaleca się stosować produkt w codziennej pielęgnacji każdego typu cery. Po umyciu i oczyszczeniu skóry twarzy, powinno się rozgrzać olejek palcami, by potem delikatnymi ruchami nałożyć go na wilgotną twarz.

Oprócz zastosowania przeciwzmarszczkowego można także wykorzystać olejek z opuncji w przygotowaniu dwufazowego płynu do demakijażu. Kilka kropel olejku powinno się dodać do żelu hialuronowego, następnie wymieszać i rozprowadzić na skórze. Poza demakijażem, uzyska się w ten sposób jędrną i odżywioną skórę. Warto wspomnieć, żeby osoby z cerą tłustą zmieszały mniej kropel tego olejku niż osoby z cerą typowo suchą.

Z kolei po dodaniu kilku kropel do kremu nawilżającego uzyskamy efekt wzmacniający działanie naszego kremu i łatwość w aplikacji płynniejszego przez to kosmetyku.